Sílvia Paneque: “Hi ha desenes d’anuncis del govern de Girona pendents de fer-se”

El projecte dels 4 rius, el Bloom que havia de convertir-se en centre de digitalització de referència, els plans especials, la reforma de carrer Barcelona, el Modern, Casa Pastors, l’oficina per als fons europeus, l’adaptació a la sostenibilitat en medi ambient són alguns dels exemples d’incompliments del govern de Girona

La portaveu dels socialistes de Girona, Sílvia Paneque, ha explicat que “l’equip de govern no ha complert desenes de promeses anunciades a premsa. La reforma de plaça Catalunya, perquè sigui només per a vianants; els aparcaments dissuasius; la casa de la tecnologia, l’oficina verda, el parc de les pedreres, el castell de Montjuic o els ponts del carrer del Carme; la construcció d’un nou Trueta que primer es va dir que seria a Girona i que després va anar a Salt, però encara no s’ha iniciat cap procés per construir-lo; el nou espai jove a Germans Sàbat, finalitzar el Modern o la posta en funcionament de Casa Pastors; la municipalització de l’aigua, el respecte a les clàusules mediambientals i el canvi verd o la nova biblioteca de la Casa de Cultura”. “El problema que hi hagi hagut pàgines i pàgines d’anuncis fets de nous serveis, equipaments, carreteres i hospitals és tant la falta de confiança que ha generat això, com el problema evident de la falta d’empenta que se substitueix per notes de premsa que mai no es fan realitat”, ha lamentat Paneque.

La regidora Sílvia Paneque ha explicat que, a més, hi ha 79 mocions aprovades al Plenari de Girona, bona part de les quals amb el vot favorable de l’equip de govern de Junts i ERC, que tenen fins a 97 punts associats a recursos humans i econòmics que no tenen cap partida al nou pressupost de 2022. Per exemple, es va aprovar que es garantís el subministrament elèctric als abonats que fa anys que pateixen fins a data d’avui talls diaris a Girona, impulsar una campanya informativa per advertir sobre la incorrecta manipulació d’equips elèctrics en immobles o personar-se com a acusació particular contra individus que realitzen activitats il·lícites en ocupacions delictives i preveure els recursos humans policials i socials per fer-ho possible. Això no obstant, en el pressupost no hi ha ni un sol euro relacionat amb aquests punts acordats en el Plenari municipal. Tampoc no se’n diu res ni del Pla Especial de la Devesa ni dels Pla Especial de les Pedreres. A instàncies de preguntes de l’oposició, ha recordat Sílvia Paneque, l’equip de govern respon que “són prioritats i alhora tot es manté paralitzat. Abans assistirem a un nou anunci de reforma que a l’inici de cap transformació palpable”.

El PSC recorda que es va presentar un anunci faraònic d’una gran transformació dels quatre rius o la visita de treballadors vestits de blanc que anunciaven la retirada de l’amiant a Carrer Barcelona. L’única transformació d’aquest carrer ha estat la privada i el PSC hi troba a faltar tots els canvis públics que s’hi havia anunciat. D’altra banda, en data 1 d’agost del 2019, el govern de Girona va anunciar les “Campanyes de residu zero i clàusules ambientals”. Però no s’ha presentat encara el clausulat ambiental que està pendent des de l’anunci del 2013; ni tampoc s’ha fet cap campanya per una Girona sense plàstics que havia de ser una realitat aquest any 2021 que ja s’acaba. S’havia establert que hi hauria sistemes de dipòsit i retorns d’envasos o les bonificacions al comerç amb compromís amb la sostenibilitat, però no hi són. Fa uns mesos, el govern va reconèixer que Girona no havia fet gairebé res per adaptar la gestió al medi ambient i els nous pressupostos per a l’any vinent segueixen ignorant aquesta qüestió.

El govern s’havia compromès, a 9 de setembre del 2019, també a aprovar a finals de mandat un document base anomenat “Girona 2030” amb esments especials a habitatge, model econòmic, cultura, mobilitat, residus, fiscalitat, etc. No hi ha hagut cap taula sobre aquesta qüestió: ni el debat ciutadà, ni el procés de diàleg amb agents socials, econòmics, culturals i ambientals de la ciutat, ni la taula de diàleg amb els ajuntaments veïns. A 28 d’octubre del 2019, el Plenari va acordar 8 punts per tenir una ciutat més accessible i inclusiva per a les persones amb discapacitat, però el nou pressupost no contempla cap acció per fer-los efectius. A 11 de novembre, 5 acords a favor d’una ciutat respectuosa, tolerant i oberta a la igualtat de gènere i les persones LGTBI. Tampoc no figura en el pressupost. A 9 de desembre, 7 acords per augmentar l’equitat a les nostres escoles, la sostenibilitat en la transició energètica i l’augment de la protecció animal. Tots els punts s’han incomplert. A 17 de gener de 2020, es va assumir millorar la neteja viària i crear una oficina de fons europeus, que tampoc no han vist la llum. I un llarg etcètera.

A febrer, augmentar el pressupost en adaptació al canvi climàtic; a març, promoure l’esport femení per apropar-lo a les nenes, dones i a la ciutadania; a maig, desplegament de suports extraordinaris contra la crisi per al teixit econòmic; a juliol, redoblar els esforços en bona convivència i seguretat; a setembre, la reforma altament demandada de carrer del Carme; a novembre, incloure plans estratègics per dinamitzar el comerç de la ciutat; i a desembre desplegar diferents suports municipals a favor de la salut mental. Gent gran, millora de l’espai públic als barris, aportar solucions amb la Generalitat al sensellarisme, l’escletxa social o la falta d’impuls als plans especials dels barris de Girona Est i Sant narcís han estat els temes acordats aquest 2021. No hi ha hagut cap avenç en cap de tots aquests acords.“En el plenari de Girona hi ha un ampli acord en temes com el nou Trueta, clarificar què va passar en els 2M d’euros perduts en el Bloom, els diferents plans especials, l’augment de la seguretat, el suport al teixit econòmic, l’impuls a l’eficiència energètica, la protecció del patrimoni natural. Això no obstant, l’acció del govern ha estat nul·la: no presenten un pla de futur entenedor, voten a tot que sí i no impulsen res en cap direcció”, ha explicat Sílvia Paneque. Aquesta és una tònica que s’arrossega de fa molts anys, segons ha denunciat la regidora socialista. “Es tapa un forat que no s’ha fet amb l’anunci d’una nova obra que ha de venir en el futur. L’última ha estat la reforma de l’avinguda de Sant Narcís. Hi ha hagut pàgines i pàgines de grans transformacions que no hi són. Hi ha qui podria sentir-se desconcertat: la ciutat ha envellit i és gairebé la mateixa que fa més de 10 anys. Els anuncis, però, no s’han parat de succeir. La millor notícia avui per a Girona és que el govern digui allò que ha fet, però de moment restem a l’espera”.

Sílvia Paneque

Publicado

en

por

Etiquetas: