Sílvia Paneque i Òscar Aparicio han fet una trobada aquest cap de setmana amb diferents professionals de la salut i han constatat que l’Atenció Primària en Salut requereix de solucions urgents
Els socialistes gironins Sílvia Paneque i Òscar Aparicio s’han reunit aquest matí amb diferents representants del món de la salut a Comarques Gironines. L’objectiu de la reunió era compartir idees i reflexions sobre el funcionament dels Centres d’Atenció Primària, dispensaris i consultoris.
La presidenta del grup de la Diputació de Girona del PSC, Sílvia Paneque, ha demanat l’obertura de diferents nuclis urbans que avui no tenen ni consultori ni dispensari. L’obertura de dispensari es valora segons el nombre de visites i la població. Aquesta metodologia no té bons resultats i afecta negativament l’equitat entre territoris, perquè hi ha grups de població que han de desplaçar-se i algunes persones o no poden o tenen dificultats per fer-ho. D’altra banda, Òscar Aparicio ha insistit que la tecnologia és una bona eina per millorar el seguiment de persones, no només en la malaltia, sinó en prevenir i en millorar en salut per a les persones.
El PSC de Comarques Gironines ha demanat prioritzar la salut pública i de qualitat. “El model de salut funciona millor si les institucions catalanes tenim clar que és el model de la gran majoria de persones i, per això, cal potenciar-lo. El primer pas ha de ser recuperar-nos de les retallades gravíssimes d’aquests últims anys de crisi. La salut és un pilar bàsic de l’economia, com malauradament hem tingut ocasió de comprovar en aquests temps de pandèmia”, ha dit Sílvia Paneque.
Òscar Aparicio ha afegit que “en el moment actual, de col·lapse a causa del coronavirus, cal donar solucions a la falta de personal i de mitjans. Hi ha hagut un canvi sobtat en el model d’atenció. Les respostes que s’han de donar són incrementar els recursos materials, augmentar els professionals, facilitar l’especialització i integrar serveis com la fisioteràpia”. Els socialistes creuen que el sistema sanitari no pot innovar i millorar sense espai per a la formació i l’especialització contínua. En aquests moments, els professionals de la salut dediquen tot el temps a assistència. “No hi ha un planejament a llarg termini per enfortir la salut de proximitat i, per això, és necessari revertir el rumb i situar la salut com un vector primordial de la vida de les persones, perquè ho és”, ha conclòs Sílvia Paneque.