Els portaveus socialistes de l’àrea urbana de Girona reclamen institucionalitzar aquesta àrea i articular-la amb col·laboració entre municipis, sostenibilitat i competitivitat

Els regidors socialistes proposen un transport públic que connecti bé l’àrea i un model urbà en què els ciutadans tinguin els serveis essencials a un màxim de 15 minuts

Els portaveus dels grups socialistes dels municipis de Girona, Salt, Sarrià de Ter, i Celrà -Sílvia Paneque, Joan Martín, Quim Rodríguez i Alícia Hernández- han proposat avui la constitució d’una àrea urbana de Girona que doni pas a un  territori dissenyat conforme a les necessitats de l’Europa del futur, respectuosa amb el medi ambient. Un territori ben articulat, amb un transport públic de qualitat, que funcioni mitjançant la col·laboració entre municipis i donant protagonisme també a la sostenibilitat i la competitivitat.  

Sílvia Paneque ha explicat l’aposta socialista per un model urbà en què els ciutadans tinguin els serveis essencials a un màxim de 15 minuts, el que suposa més interconnexió i més solidaritat entre el territori. Es tracta d’un model inspirat en els plans d’Anne Hidalgo a París i que implica saber descentralitzar. “És un esforç conjunt de transformar l’espai públic, atorgant-li més qualitat, per tal d’oferir proximitat que aporti més felicitat”, afirma. “Enfortint els llaços entre municipis hi ha més oportunitats de transformació verda del nostre model de vida i més oportunitats de progrés, competitivitat i treball”, ha afegit.

Paneque ha desgranat les propostes socialistes per escometre totes aquestes transformacions:

1. Institucionalitzar la creació de l’àrea urbana, exigir-la a la Generalitat de Catalunya i dotar-la d’objectius; 2. Solidaritat entre municipis per enfortir una àrea urbana de progrés, competitivitat i sostenibilitat; 3. Estendre una gran xarxa de centenars de quilòmetres per a ús exclusiu de vianants i transport sense carboni, com bicicletes o patins; 4. Potenciar el retorn de la natura a la ciutat amb infraestructures verdes, rehabilitació per eficiència energètica, horts urbans, nous espais només per a vianants i places verdes; 5. Replantejar per potenciar i impulsar el transport públic sostenible; 6. Pensar el turisme amb una oferta més global i ambiciosa d’àrea urbana; i 7. Incrementar a tots els nuclis i barris l’oferta de comerç de proximitat i autenticitat local, potenciar els centres culturals, la restauració i els serveis bàsics com a element clau de la ciutat dels 15 minuts. Aquest últim element focalitza l’atenció en la qualitat de vida de les persones.

És innegable que aquest és un  moment de canvi i els temps de canvi comporten oportunitats”, ha explicat Paneque. “Preparar-nos per competir industrialment des d’una perspectiva mediambiental sòlida creiem que és el futur i que obrirà oportunitats per a moltes persones i municipis”, ha conclòs.  

Redefinir la mobilitat

Joan Martín ha recordat que el nou Trueta és una gran oportunitat, un macroprojecte de salut pública i campus de salut que provocarà la transformació del territori. “Per això els socialistes insistim en que el nou Trueta és l’oportunitat per redefinir la mobilitat de l’àrea urbana a l’entorn de Girona i una oportunitat única per reivindicar un punt de vista d’àrea urbana”, ha explicat.

Martín ha destacat el fet que els reptes del canvi climàtic són cada vegada més urgents i que a Girona hi ha pendent implementar mesures que cada vegada són més inevitables. Donat que el sector del transport terrestre és el més contaminant a Catalunya, la mobilitat hi té un paper protagonista. “La millora i la integració del Transport públic de qualitat al conjunt de l’àrea urbana és fonamental si volem aconseguir reduccions substancials de Gasos d’Efecte Hivernacle i també és clau plantejar de manera seriosa la millora i la interconnexió de la xarxa pedalable d’àrea urbana”, ha explicat Martín. Ha afegit que “també és possible donar valor cultural al patrimoni natural i interconnectar més rutes verdes”.

Qualitat de l’aire

Per la seva banda, Quim Rodríguez ha recordat la necessitat de millorar la qualitat de l’aire, per l’afectació dels contaminants sobre la salut i el medi ambient. En aquest sentit, ha assenyalat que “cal enfortir la Xarxa de Vigilància i i Prevenció de la Contaminacio atmosfèrica (XVPCA), amb més punts de mesura (a l’àrea de Girona a la zona nord), i ampliar els sensors”. Rodríguez ha assenyalat que la Diputació de Girona podria esdevenir Centre d’Analisi dels punts de la Xarxa i coordinar amb la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya.  A la vegada, l’òrgan de governança de l’àrea urbana hauria d’establir plans de millora, estudiar les MTD -millors tècniques disponibles- que s’apliquen a la indústria i activitats i proposar a la Generalitat un Pla de finançament.

Renovables

Alícia Hernández ha fet una crida a aprofitar el protagonisme de les energies renovables en els plans per als Fons Next Generation i ha reclamat “un debat seriós d’àrea urbana per planificar i executar de manera urgent quin serà el model energètic”. Des del punt de vista del PSC serà l’energia fotovoltaica la que tingui més protagonisme en l’àrea i serà imprescindible que les institucions públiques ajudin a que el teixit econòmic s’hi adapti, tenint en compte a més que “aquesta transformació serà una oportunitat de progrés, ocupació i competitivitat”.

Joan Martín, Alícia Hernández, Sílvia Paneque i Quim Rodríguez, al costat de l’estació mesuradora de la qualitat de l’aire que hi ha al jardí de l’Escola de Música de Girona

Dejar un comentario

Usted debe Ingresar para publicar un comentario.