Els portaveus socialistes de l’àrea urbana de Girona reclamen institucionalitzar aquesta àrea i articular-la amb col·laboració entre municipis, sostenibilitat i competitivitat

Els regidors socialistes proposen un transport públic que connecti bé l’àrea i un model urbà en què els ciutadans tinguin els serveis essencials a un màxim de 15 minuts

Els portaveus dels grups socialistes dels municipis de Girona, Salt, Sarrià de Ter, i Celrà -Sílvia Paneque, Joan Martín, Quim Rodríguez i Alícia Hernández- han proposat avui la constitució d’una àrea urbana de Girona que doni pas a un  territori dissenyat conforme a les necessitats de l’Europa del futur, respectuosa amb el medi ambient. Un territori ben articulat, amb un transport públic de qualitat, que funcioni mitjançant la col·laboració entre municipis i donant protagonisme també a la sostenibilitat i la competitivitat.  

Sílvia Paneque ha explicat l’aposta socialista per un model urbà en què els ciutadans tinguin els serveis essencials a un màxim de 15 minuts, el que suposa més interconnexió i més solidaritat entre el territori. Es tracta d’un model inspirat en els plans d’Anne Hidalgo a París i que implica saber descentralitzar. “És un esforç conjunt de transformar l’espai públic, atorgant-li més qualitat, per tal d’oferir proximitat que aporti més felicitat”, afirma. “Enfortint els llaços entre municipis hi ha més oportunitats de transformació verda del nostre model de vida i més oportunitats de progrés, competitivitat i treball”, ha afegit.

Paneque ha desgranat les propostes socialistes per escometre totes aquestes transformacions:

1. Institucionalitzar la creació de l’àrea urbana, exigir-la a la Generalitat de Catalunya i dotar-la d’objectius; 2. Solidaritat entre municipis per enfortir una àrea urbana de progrés, competitivitat i sostenibilitat; 3. Estendre una gran xarxa de centenars de quilòmetres per a ús exclusiu de vianants i transport sense carboni, com bicicletes o patins; 4. Potenciar el retorn de la natura a la ciutat amb infraestructures verdes, rehabilitació per eficiència energètica, horts urbans, nous espais només per a vianants i places verdes; 5. Replantejar per potenciar i impulsar el transport públic sostenible; 6. Pensar el turisme amb una oferta més global i ambiciosa d’àrea urbana; i 7. Incrementar a tots els nuclis i barris l’oferta de comerç de proximitat i autenticitat local, potenciar els centres culturals, la restauració i els serveis bàsics com a element clau de la ciutat dels 15 minuts. Aquest últim element focalitza l’atenció en la qualitat de vida de les persones.

És innegable que aquest és un  moment de canvi i els temps de canvi comporten oportunitats”, ha explicat Paneque. “Preparar-nos per competir industrialment des d’una perspectiva mediambiental sòlida creiem que és el futur i que obrirà oportunitats per a moltes persones i municipis”, ha conclòs.  

Redefinir la mobilitat

Joan Martín ha recordat que el nou Trueta és una gran oportunitat, un macroprojecte de salut pública i campus de salut que provocarà la transformació del territori. “Per això els socialistes insistim en que el nou Trueta és l’oportunitat per redefinir la mobilitat de l’àrea urbana a l’entorn de Girona i una oportunitat única per reivindicar un punt de vista d’àrea urbana”, ha explicat.

Martín ha destacat el fet que els reptes del canvi climàtic són cada vegada més urgents i que a Girona hi ha pendent implementar mesures que cada vegada són més inevitables. Donat que el sector del transport terrestre és el més contaminant a Catalunya, la mobilitat hi té un paper protagonista. “La millora i la integració del Transport públic de qualitat al conjunt de l’àrea urbana és fonamental si volem aconseguir reduccions substancials de Gasos d’Efecte Hivernacle i també és clau plantejar de manera seriosa la millora i la interconnexió de la xarxa pedalable d’àrea urbana”, ha explicat Martín. Ha afegit que “també és possible donar valor cultural al patrimoni natural i interconnectar més rutes verdes”.

Qualitat de l’aire

Per la seva banda, Quim Rodríguez ha recordat la necessitat de millorar la qualitat de l’aire, per l’afectació dels contaminants sobre la salut i el medi ambient. En aquest sentit, ha assenyalat que “cal enfortir la Xarxa de Vigilància i i Prevenció de la Contaminacio atmosfèrica (XVPCA), amb més punts de mesura (a l’àrea de Girona a la zona nord), i ampliar els sensors”. Rodríguez ha assenyalat que la Diputació de Girona podria esdevenir Centre d’Analisi dels punts de la Xarxa i coordinar amb la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat de Catalunya.  A la vegada, l’òrgan de governança de l’àrea urbana hauria d’establir plans de millora, estudiar les MTD -millors tècniques disponibles- que s’apliquen a la indústria i activitats i proposar a la Generalitat un Pla de finançament.

Renovables

Alícia Hernández ha fet una crida a aprofitar el protagonisme de les energies renovables en els plans per als Fons Next Generation i ha reclamat “un debat seriós d’àrea urbana per planificar i executar de manera urgent quin serà el model energètic”. Des del punt de vista del PSC serà l’energia fotovoltaica la que tingui més protagonisme en l’àrea i serà imprescindible que les institucions públiques ajudin a que el teixit econòmic s’hi adapti, tenint en compte a més que “aquesta transformació serà una oportunitat de progrés, ocupació i competitivitat”.

Joan Martín, Alícia Hernández, Sílvia Paneque i Quim Rodríguez, al costat de l’estació mesuradora de la qualitat de l’aire que hi ha al jardí de l’Escola de Música de Girona