El PSC de Girona considera imprescindible incrementar el nombre d’agents de la Policia Municipal a un ritme de 5 a 10 agents per any fins arribar a la ràtio recomanada

El PSC alerta sobre situacions d’inseguretat que no es comptabilitzen a Girona perquè la policia no hi arriba a temps

El cos de Policia Municipal compta amb 158 agents –no tots disponibles- i hauria d’arribar als 176 agents per assolir la ràtio de 1,7 policies per cada 1.000 habitants

El Grup Municipal del PSC considera imprescindible incrementar el nombre d’agents de la Policia Municipal a un ritme de 5 a 10 agents per any fins arribar a la ràtio mínima recomanada, establerta en 1,7 policies per cada miler d’habitants. Segons ha explicat la portaveu socialista, Sílvia Paneque, “això situaria la plantilla mínima desitjable per a la Policia Municipal de Girona en  uns 176 agents, lluny dels 158 que es preveu que estiguin en actiu durant aquest any”.

A més, Paneque ha precisat que aquests 158 són la plantilla teòrica, però no la real. “En realitat durant el 2020 van abandonar el cos per diferents motius 26 agents i hi ha 9 més que disposen d’algunes hores alliberades, de manera que  la plantilla actual real amb dedicació plena es de 131 agents”,ha explicat la portaveu socialista. “A més, d’aquests cal dir que cada dia hi ha entre 8 i 10 que no treballen per vacances, dies de festa etc.”, ha afegit.

Pel que fa a les ràtios, Paneque ha assenyalat que les recomanacions actuals de ràtio de policia són d’1,7 policies per cada mil habitants en l’àmbit estatal, i de 2,1 en l’àmbit europeu, mentre que la ràtio actual de la policia municipal de Girona es de 1,3 agents per cada mil habitants.

Sílvia Paneque ha explicat que veïns i associacions de veïns han començat a alertar que la manca d’efectius de la Policia Municipal provoca que hi hagi incidents en què els agents no arriben a temps per comprovar i  intervenir. “Per tant, es produeixen sorolls, amenaces i altres actituds incíviques que simplement no es poden comptabilitzar i no queden enregistrades legalment”, ha assenyalat.

Increment dels requeriments dels ciutadans

El passat mes de febrer l’alcaldessa i el regidor de seguretat van donar dades en roda de premsa que indicaven que l’any passat van augmentar en un 67% els requeriments dels gironins a la Policia Municipal per sorolls, incivisme o situacions d’inseguretat. Si el 2019 el cos va rebre 3.440 trucades per aquests motius, l’any passat en van ser 5.761. I tot això, en un any en què la pandèmia ha fet que els ciutadans restin molt més a casa seva i en què se ha reduït la mobilitat en gairebé un 40%. També el comerç ha estat tancat o amb una activitat mínima i no s’han pogut fer actes públics ni festes de cap tipus per les restriccions horàries i per la necessitat de mantenir les distàncies de seguretat entre persones.

En aquesta línia, les dades del balanç d’actuacions de la Policia Municipal de 2020 indiquen que l’any passat aquest cos va rebre més del doble de trucades de la ciutadania alertant de comportaments incívics (1917 l’any 2020 en front dels 820 del 2019). També van pujar un 40% els requeriments al 092 per molèsties de soroll (2819 l’any 2020 davant dels 1.948 de 2019). A més, van rebre 1.025 alertes per persones causant inseguretat (un 52% més que el 2019). Això, de les 49.995 trucades rebudes a la centraleta, al 092.

Aquests són els fets i el que ens sobta es que els responsables municipals afirmin que l’increment té relació directa amb la Covid-19, perquè la ciutadania ara «és molt més sensible» i el llistó de la tolerància és més baix”, ha afirmat Paneque. “Si aquest increment d’avisos xoca amb el nombre de denúncies que els agents acaben interposant o amb el descens del 20% de delictes registrat al llarg de l’any no només la policia ha d’intensificar la seva presència al carrer, sinó que també ha de comptar amb més efectius perquè no hi hagi avisos que quedin sense registrar, tal com indiquen que passa algunes associacions de veïns”, ha afegit. 

La portaveu socialista, Sílvia Paneque