Sílvia Paneque: “Girona ha de tenir una majoria capaç de tenir acords i aprovar-los al plenari”

El PSC ha mantingut diferents reunions amb el govern de JuntsxCat i ERC per intentar trobar acords en pressupostos. Tot just s’han iniciat les negociacions i, tot i que hi ha algunes coincidències, el gruix de l’acord és lluny de ser possible

El PSC de Girona ha mantingut tres reunions per intentar trobar un acord, perquè la ciutat de Girona pugui tenir pressupostos. La portaveu del PSC de Girona, Sílvia Paneque, admet que ha trobat escolta i alguns punts de vista concrets coincidents, tot i que l’endarreriment en l’inici de les negociacions fa molt difícil pensar que aquest curs l’Ajuntament de Girona pugui disposar d’uns pressupostos actualitzats. “He insistit molt en la importància d’actualitzar els comptes de Girona, que al final són les prioritats adaptades a les circumstàncies actuals postpandèmia. Tot i que m’agradaria molt poder tenir llum verd, el cert és que les negociacions es troben a les beceroles i un bon acord encara és molt lluny”, ha explicat Paneque.

Sílvia Paneque considera que Girona viu en un món sotmès a canvis profunds que avancen molt ràpid i que l’Ajuntament hauria de liderar aquesta situació. “Els canvis econòmics vinculats a processos de producció més sostenibles tindran impactes positius i negatius per a les persones i les ciutats. Alguns hi guanyaran posicions i d’altres, en perdran”, ha analitzat la portaveu socialista. Considera que el sector públic ha de liderar el procés de transformació amb importants inversions en creació de riquesa, incrementar la sostenibilitat de la ciutat, apostar per la digitalització i que a més, tot això, requerirà de canvis en educació per aconseguir més competències i ser més competitius. Agraeix l’escolta i els punts en comú durant les negociacions amb JuntsxCat i ERC i considera que Girona ha de ser decidida en l’aposta per aquestes línies estratègiques.

El PSC ha proposat canvis, perquè l’Ajuntament de Girona lideri transformacions estructurals per recuperar el creixement econòmic i impulsar els canvis en sostenibilitat ambiental que Europa impulsa a tots els territoris. A més, Sílvia Paneque creu que també és moment de convertir la tolerància zero contra la inseguretat en màxima prioritat de Girona. Per tot això, el PSC de Girona ha demanat un increment pressupostari de les àrees de Medi ambient, Drets socials, Educació, Promoció econòmica i Seguretat. En alguns punts, JuntsxCat i ERC han estat disposats a acceptar les propostes del PSC.

“Segur que convenim tots els responsables municipals que és molt important adaptar els pressupostos a la situació actua i, en aquest marc, insisteixo que l’Ajuntament de Girona hauria de liderar i tenir un projecte ambiciós i clar. Apostar per invertir molt en una direcció clara: competitivitat econòmica, progrés i sostenibilitat, educació, reducció de l’escletxa social i seguretat”, ha afirmat Paneque. La portaveu socialista valora en positiu que en Medi ambient, el govern accepti repensar la mobilitat per fer-la més sostenible o que tingui en compte la possibilitat de crear infraestructures verdes, en especial, a l’entorn dels rius. O que en reducció d’escletxa social es vulguin captar europeus per resoldre els talls de llum o s’accepti tenir més educadors de carrer i policia. En educació, es comparteix també que la digitalització és clau en el futur proper i en promoció que és necessari dinamitzar les zones comercials urbanes.

El PSC demana ambició i que l’Ajuntament de Girona comenci amb recursos propis diferents projectes propis en Medi ambient, com reformar plaça Catalunya i l’inici del carrer del Carme incorporant-hi estructures de sostenibilitat ambiental; en reducció d’escletxa social amb un nou impuls del Pla de Barris; en educació, incrementar l’oferta d’aprenentatge públic en digitalització; impulsar l’ocupació i els ajuts al teixit econòmic de la ciutat quan més ho necessiten; i en seguretat, augmentar la plantilla de la Policia Municipal i tenir una segona comissaria al sector oest de la ciutat. El PSC, a més, també ha demanat augment de partides concretes en les línies estratègiques esmentades i dues taules, una per mantenir el diàleg constant amb el govern, una altra d’experts independents per control i seguiment de l’acció de govern. “El gruix important de l’acord encara es troba molt lluny. Tot i això no ens agradaria deixar de mantenir un diàleg constant, perquè el més important és que a l’Ajuntament de Girona hi hagi alguna majoria capaç de prendre decisions i aprovar-les en el Plenari”, ha conclòs Paneque.

Sílvia Paneque